1 av 2
Foucalts pendel är ett över 150 år gammalt experiment som påvisar att jorden faktiskt snurrar. Foto Joacim Lindwall SR Gävleborg
2 av 2
Foto Joacim Lindwall SR Gävleborg
sandviken

Jordrotation bevisas i Sandviken

Det finns en i London, Paris och Stockholm - och nu också i Sandviken. En 63 kilo tung stålkula, upphängd i en tio meter lång vajer - en så kallad Foucaltpendel som pendlar fram och tillbaka för att påvisa att jorden snurrar.

Tänk dig en pendel som hänger mitt över nordpolen. Säg att den hänger fast i en helikopter. Någon sätter fart på pendeln så den svänger fram och tillbaka. Jorden snurrar ju runt sin egen axel på 24 timmar. Pendeln kommer då svänga fram och tillbaka mellan två punkter samtidigt som jorden snurrar och då förflyttas de två punkterna medsols.

På ett dygn har jorden snurrat ett varv och pendeln är tillbaka och pendlar mellan de två ursprungliga punkterna. Ett bevis för att jorden snurrar, en självklarhet nu men inte för 150 år sedan då Léon Foucalt för fösta gången utförde experimentet i en katedral i Paris.

Léon Foucalts pendel var 67 meter lång, så lång är inte Foucaltpendeln på Sandvikens Gymnasieskola, före detta Bessemergymnasiet.

Jenny Bengtsson, som är en av dom tre som har byggt Foucaltpendeln i Sandviken.

Tomas Järlstig är matte- och fysiklärare på skolan och han har väntat i över 20 år på att få bygga en Foucaltpendel.

– I princip i 20 år har vi pratat om att någon gång ska vi motera en sådan här pendel, det är ganska maffigt att se, eller hur? frågar han vår reporter.

En 63 kilo tung stålkula är det som hänger längst ner i den nästan tio meter långa stålvajern och pendlar fram och tillbaka över en kompassros. Det ser ut som det är pendeln som vrider sig men det är det alltså inte.

Under snart ett år har de tre naturvetarna Karl Walheim, Lisa Rönnols och Jenny Bengtsson hållt på med pendeln.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".