Söderhamn

Vanvårdade kor omhändertagna

På en gård utanför Söderhamn har 36 vanvårdade kor tagits om hand av länsstyrelsen. Djuren vadade i djup gödselsörja och hade tappat håret på delar av kropparna.

Den 23 mars fick Länsstyrelsen in en anmälan från Delsbo slakteri om att de fått in flera djur i dåligt skick. Efter det gjorde Länsstyrelsen ett oanmält besök hos den misstänkte djurägaren.

– Ett av djuren låg ner och var sjukt och hade inte fått någon vård. Enligt djurägaren hade djuret inte orkat resa sig på fem dagar. Vi såg också att djuren inte hade tillräckligt tillgång till vatten och mat, säger Margareta Steen, länsveterinär.

Den aktuelle djurägaren har varit föremål för upprepade ingripanden sedan 1999.

Hur kan han få fortsätta att utsätta djur för sånt här?

– Det är ju ändå så att vi har en slags rättssäkerhet här i landet och man vill ju i görligaste mån vill se till att djurhållarna kan klara av att hålla sin djurhållning som lagstiftningen säger att man ska göra och man vill ge folk en chans. Men det är möjligt att det borde ha varit ett tidigare ingripande, säger Margareta Steen.

Enligt Margareta Steen beror det sena ingripandet delvis på att ansvaret för djurskyddet flyttas från kommunerna till Länsstyrelsen.

Kommer djurägaren att få djurförbud?

– Det prövas alltid från fall till fall. Men det gör inte automatiskt att han får djurförbud.

De omhändertagna djuren är nu överlämnade till polisen som har fått i uppdrag av Länsstyrelsen att antingen sälja eller avliva djuren beroende på vilket skick de är i.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".