Johanna Norlin och Hanna Thomas vid BUP i Sandviken har svårt att förstå hur besparingen kommer att gynna dom sjuka barnen. Foto Joacim Lindwall SR Gävleborg
Gävleborg

Barnen lidande när landstinget sparar

Barnen blir lidande när landstinget ska centralisera barn- och ungdomspsykiatrin för att spara pengar. Redan nu kan det vara upp till ett års väntan för ett barn och en familj att få en ADHD-utredning inom landstinget.

Enligt Johanna Norlin, som är psykolog på den nedläggningshotade barn- och ungdomsmottagningen i Sandviken, så är det obegripligt hur man samtidigt kan korta vårdköerna och minska resurserna.

– Enligt Roger O Nilsson ska man kunna korta väntetiden och vi jag kan inte se hur det ska gå till, säger Johanna Norlin.

Det var i onsdags som landstingsledningen och divisionschef Roger O Nilsson la fram ett förslag om hur man ska kunna spara pengar inom barn- och kvinnosjukvård, psykiatri och habilitering. Enligt Roger O Nilsson måste divisionen spara 38 miljoner kronor under år 2009 för att få ekonomin i balans.

För barn- och ungdomspsykiatrins del innebär det en besparing på sex miljoner kronor och att två mottagningar ska läggas ner, den i Sandviken och den i Söderhamn.

– En sak som vi har svårt att se är att det skulle vara en vinst för barnen att åka in till Gävle. Det är ju en sak att åka från Sandviken men vi har ju också många barn i Hofors, säger Johanna Norlin.

Johanna Norlin och Hanna Thomas, som är socionom vid BUP i Sandviken, är nu oroliga för att barnen som behöver hjälp kanske inte kommer få den hjälp de behöver om till exempel skolgången blir lidande. Och Johanna Norlin har över huvudet tagit svårt att förstå landstingets besparingar.

– Det man har pratat om är ju att man ska satsa på barn och på psykiatri och då har jag svårt att se hur det kan bli ett minus för barnpsykiatri.  

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".