Bredbandssatsning i Hudiksvall. Foto: Scanpix
Hudiksvall

Storsatsning på fiberoptik trots risker

I Hudiksvall har kommunstyrelsen beslutat att gå vidare med jättesatsningen på ett stadsnät med fiber för data, TV och telefoni. En investering på 70 miljoner och ett risktagande i kärvare tider med flera frågetecken på upploppet.

Satsningen är ett samarbete mellan Hudiksvalls kommun och Ericsson med den senaste tekniken till hushåll och företag genom fibernätet.

– Ungefär en miljon kronor om året skulle det kunna bli, säger Sven-Åke Thoresen, socialdemokratiskt kommunalråd i Hudiksvall.

Enligt Sven-Åke Thoresen kan Hudiksvall bli en centralort i Europa för fiberoptisk utveckling.

Trots Hudiksvalls akutbesparing på 20 miljoner och pensionsförlust på 23 miljoner är det stor politisk enighet kring fibersatsningen, endast miljöpartiet säger nej.

Det handlar om en investering på 70 miljoner och nu att få ett kort avtal på cirka tre år med Ericson, ett avtal som ska kunna brytas om inte privatpersoner och företag köper fibern. Avtalet ska i princip vara klart till fullmäktige på måndag.

För kommunen handlar det också om tron på att 6 500 hushåll är beredda att betala 12 500 kronor var för fiber i hemmet, summa drygt 81 miljoner, under kommande fem till sju åren. Nu ligger bollen hos Ericson om avtalets längd.

– När det gäller den här riskdelen som vi nu diskuterar så måste vi få ett avtal annars faller projektet, säger Sven-Åke Thoresen.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".