1 av 2
Åhörare måste läsa på läpparna i stadshuset. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
2 av 2
Sören Norman. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
Gävle

Åhörare måste läsa på läpparna

– Se över hörselslingan i stadshuset i Gävle. Det uppmanar nu en medborgare i ett skrivet förslag till kommunledningen. Undertecknad kan inte höra ordentligt på kommunfullmäktige på grund av en dålig hörselslinga och blir då hänvisad till att försöka läsa läpparna på politikerna i talarstolen.

När hörselslingan skulle installeras så blev det en elfirma som fick jobbet, istället för hörcentralen som de hörselskadade hade föreslagit 
- Det är därför det blev ett problem, menar medborgaren med nedsatt hörsel, som nu uppmanar säkerhetschefen i Gävle kommun att göra något åt saken.
 - Självklart så måste hörselslingan fixas, säger Sören Norman som är tillgänglighetsrådgivare i Gävle kommun.
Webbkameror stör ljudet
Åhörarna får ta plats i ett hörn till höger i fullmäktigesalen, vilket försämrar hörbarheten ännu värre, samt att flera webbkameror stör hörselslingan.  

– Jag har påpekat detta förut, men det är ingen som lyssnar på det jag säger, menar Sören Norman som anser att alla ska ha rätt att delta i kommunfullmäktigemöten.  

Förslagsställaren vill nu att säkerhetschefen ska göra något åt lokalen i Gävles stadshus.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".