Hårt slag för många socialt utslagna när Ria i Bollnäs stänger verksamheten. Josef Berglund, Anna Fäst, ordförande i Ria och Tommy Rönn. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
bollnäs

Socialt utslagna mister samlingsplats

I dag stängde Ria i Bollnäs sina lokaler. Orsaken är brist på pengar. För många besökare är det ett dråpslag när de nu mister sitt sociala nätverk.

Ria i Bollnäs är en verksamhet i där missbrukare och folk med psykiska funktionshinder är välkomna. För dem är stängningen ett dråpslag.

– Det är bedrövligt. Det är ett slag i ansiktet på många, säger Tommy Rönn.

– Det är för jävligt att Ria lägger ner. Vi har ingenstans att ta vägen, säger Josef Berglund.

Samlingslokal
Verksamheten är inrymd i Missionskyrkans källare och varje dag brukar ett 30-tal personer besöka verksamheten för att umgås och äta ett mål mat.

Men nu räcker inte pengarna längre till för att kunna hålla öppet och kommunen kan inte ge tillräckligt med bidrag.

– De ha bara kommunen att få ekonomin ifrån och man inser från föreningen att man behöver fler ben att stå på, säger Christina Wall, (C), socialnämndens ordförande.

Framtidsgrupp
Ria har nu bildat en framtidsgrupp som ska jobba för att föreningen ska få fler ben att stå på. Anna Fäst som är ordförande för RIA i Bollnäs förklarar vad det skulle kunna vara:

– Det kan handla om sponsorer av olika slag. Jag skulle vara oerhört tacksam om människor hör av sig både om praktisk hjälp eller pengar.

Tror du själv att ni kommer att öppna igen?

– Jag är i grunden positiv och vill gärna tro att vi öppnar igen, säger Anna Fäst.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".