Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gävle Sjukhus. Foto: Landstinget
Landstinget

Färre dör av hjärtsjukdomar i framtiden

Hjärtsjukvården i länet står sig bra i jämförelse med resten av landet. Det konstaterar landstinget Gävleborg efter att de tagit del av Socialstyrelsen hittills mest omfattande rapport om landets hjärtsjukvård. I och med att folkhälsan förbättras kommer allt färre att dö av hjärtkärlsjukdomar i framtiden.

I Socialstyrelsens rapport om hur hjärtsjukvården i landet ser ut konstaterar man att det finns stora skillnader både mellan men också inom landstingen.

– Vi ligger, om man tittar på siffrorna, i de flesta fall över riksgenomsnittet. Däremot finns det eftersträvansvärda mål och där kan vi bli bättre, säger Gunnar Gustafsson som är överläkare på Gävle sjukhus och medicinskt ansvarig för hjärtsjukvården i landstinget.

Det man kan bli bättre på handlar bland annat om att bättre utrusta ambulanser, se över medicinering och att ge fler patienter med hjärtsvikt pacemaker. Men när det gäller dödligheten i akut hjärtinfarkt så ligger Gävleborg som sjätte sämsta landsting.

– Det kan bero på socioekonomiska saker, till exempel att man inte ens har sökt doktorn och många av de här patienterna har avlidit innan de kommer till sjukvården. Det kan också bero på ärftlighet och på en äldre befolkning, säger Gunnar Gustafsson.

Enligt folkhälsoinstitutets senaste folkhälsoenkät så har folkhälsan i samhället i stort blivit bättre. Bland annat så är det allt färre som röker, vi motionerar mer och äter nyttigare mat. Och det här är faktorer som enligt Gunnar Gustafsson kommer leda till att allt färre dör i hjärtkärlsjukdomar i framtiden.

– Om ett antal år kommer det här att slå igenom och det kommer att bli ett mycket bättre folkhälsoläge, men det är inte säkert att vi hamnar bättre jämfört med andra landsting, men dödligheten i hjärtkärlsjukdomar kommer att minska, säger Gunnar Gustafsson.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Hjärtsjukvården

  • Cirka 100 000 svenskar vårdas på sjukhus varje år för någon hjärtsjukdom.
  • Cirka 18 000 personer dör varje år på grund av syrebrist i hjärtmuskeln, oftast på grund av hjärtinfarkt.
  • Dödligheten har minskat med nästan 30 procent de senaste tio åren.
  • Bättre sjukvård och förebyggande behandlingar är orsaken.
  • Cirka 21 000 män och 15 000 kvinnor drabbas av hjärtinfarkt varje år.
  • Nästan var tredje dör inom 28 dagar efter infarkten.

Källa: Socialstyrelsen (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".