1 av 2
Metallklubbens ordförande Örjan Olsson beskriver stämningen bland de anställda som oerhört tryckt efter varslet. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
2 av 2
Hans Frisholt, vd för AQ Mekatronik. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
Bollnäs

Bollnäsföretag varslar 20 anställda

Bollnäsföretaget AQ Mekatronik varslar 20 av 65 anställda om uppsägning. AQ Mekatronik som bildades 2005, och som finns i ABB:s tidigare lokaler, tillverkar statiska och elektromekaniska reläer.

Beskedet som inte kom som någon överraskning för Metallklubbsordförande Örjan Olsson i Bollnäs, men det skapar en låg stämningen på golvet.

– Många är osäkra och vill veta, så det är oerhört tryckt, säger Örjan Olsson. 

AQ Mekatronik bildades 2005 och tillverkar statiska och elektromekaniska reläer. Som för många andra verkstadsindustriföretag märker det av lågkonjunkturen och nu varslas alltså 20 av 65 anställda i Bollnäs om uppsägning.

Anledningen är enligt vd:n Hans Frisholt nedgången på marknaden. Men enligt Frisholt ser det inte nattsvart ut för företaget eftersom en stororder är på väg in. Men det hjälper inte de anställda i Bollnäs.

– Om vi hanterar den här frågan rätt så kommer varslet inte att påverkas av den stora ordern, säger Hans Frisholt.

Men Metallklubbens ordförande Örjan Olsson är av en annan åsikt.

– Vi har definitivt olika åsikter. Folk borde rimligtvis inte behöva gå, säger Örjan Olsson.

Idag, onsdag, inleds förhandlingarna mellan företaget och facket.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".