1 av 2
SR Gävleborgs kanalchef Leif Eriksson. Foto: Frank Julin
2 av 2
Linnea Ericsson, projektledare. Foto: Frank Julin
Gävleborg

Gigantisk konst skapas i Gävleborg

Gävleborgs samtliga kommuner ska tävla i gigantisk konst i ett projekt som är lika spektakulärt som sant. Tävlingen arrangeras av SR Gävleborg tillsammans med den ideella organisationen FXP - Future Position X - som i sin tur har aktörer som Lantmäteriet, Länsstyrelsen och Högskolan i Gävle som samarbetspartners.

Utrustade med den senaste tekniken ska 10 av länets konstnärer skapa verk som kan ses över hela världen och bedömas av en tung internationell jury. Satelliter, datorer men också trampcyklar fungerar som duk och pensel.

– Det vi nu startar är en världsnyhet. Det är så nytt att vi är de första som provar på det och det känns extra spännande att samtliga tio kommuner ställer upp, säger Leif Eriksson, chef och ansvarig utgivare för Sveriges Radio Gävleborg.

Från konst till framtidens jobb
Gävleborgs län har haft ett tufft år. Antalet varsel och konkurser är rekordhöga, men det finns områden där vi som region är världsledande.

Tyvärr är det inte alla som vet hur pass långt framme vi ligger när det gäller till exempel högteknologi och därför har Sveriges Radio Gävleborg valt att samarbeta med FPX för att belysa vad som sker inom den sektorn. Vi gör detta genom ett stort, nyskapande konstprojekt som vi kallar Digital X.

– Jag är övertygad om att det här konstprojektet kommer att få genomslag långt utanför vårt län. Det betyder uppmärksamhet för länets kommuner, konstnärerna och för vår radiokanal och det kommer att öka intresset för utbildning och satsningar med denna nya teknik som bas, säger Leif Eriksson. 

Så funkar det
Reglerna är enkla: Varje kommun väljer ut en konstnär som ska representera kommunen i tävlingen. Konstnären utrustas med en GPS-mottagare som registrerar hur hon/han rör sig.

Informationen förs över till datorn där färdvägen och konstverket ritas. Med andra ord kan personen skapa sitt verk genom att röra sig mycket medvetet mellan olika punkter i terrängen; inom kvarteret, i hela kommunen, över Sverige… det finns egentligen inga bortre gränser.

Färdmedel är valfritt; till fots, cykel, buss, bil, tåg… allt funkar. GPS-mottagaren kommer alltså att fungera som deras penna och pensel under tävlingsveckan.

Genom att röra på sig kommer de att rita upp en bild som sedan ska bedömas dels av en välmeriterad internationell jury, dels av Gävleborgarna.

– Det här är ett perfekt exempel på hur komplicerad teknik kan användas på ett väldigt enkelt, effektivt sätt. Tävlingen är bara i inledningsskedet, men ändå har vi fått enorm respons från kommunerna, säger projektledaren Linnea Ericsson. 

Från tävling till länsutställning
Tävlingen pågår 25-29 maj. Veckan därpå, den 1 juni, presenteras alla verk på vår hemsida och då utses också vinnaren.

SR Gävleborg kommer, genom vår kulturreporter Marcus Halldin från prestigefyllda Dramatiska Institutets Radiolinje, att porträttera samliga deltagande konstnärer och kommuner.

De tio konstverken kommer sedan presenteras i en vandringsutställning i länet. Den vinnande kommunen kommer också att få vara med och arrangera ett framtidsseminarium med fokus på digitala informationssystem tillsammans med FPX.

Kerstin Carlsson
kerstin.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".