1 av 2
Anställda inom landstinget har köpt sprit och trisslotter för skattepengar. Foto: Landstinget Gävleborg
2 av 2
Kjell Norman
Landstinget

Sjukhusanställda köpte sprit och lotter för skattepengar

Anställda inom Landstinget Gävleborg har bland annat köpt alkohol och trisslotter för skattepengar. Det visar en pågående revision av fakturahanteringen inom akutkliniken.

Bland fakturorna som revisorerna har gått igenom finns notor som gjorts utanför avtal och som går emot landstingets värderingar.

Till exempel har drygt 120 000 kronor fakturerats från Brynäs IF för arbetsmöten på Läkerol Arena. I några fall handlar det om alkoholnotor. I något sammanhang har man rökt i ett rökfritt hotellrum vilket lett till en faktura för röksanering på 2500 kronor.

– Det är konferenser och representation som har varit på Brynäs IF i samband med matcher på Läkerol Arena, säger Kjell Norman, divisionschef för division operation.

Attestering av fakturor har också skett över gränsen för attesträtt. Verksamhetschefen har attesterat fakturor på inköp av radiokommunikation och skrivit avtal om ambulansalarmering som ligger över gränsen för hans attesträtt. Endast landstingsdirektören har attesträtt för inköp och avtal i den storleksordningen.

– Kommer det över vissa summer så måste det vara en chef på en högre nivå som attesterar och här har det skett på fel nivå. Men det man har köpt har varit rätt, säger Kjell Norman.

Vad kommer du göra för att räta upp det här?

– Vi kommer att se till att vi har rutiner och regelverk som vi ska följa.

Det finns i nuläget ingenting revisionen som medför misstankar om brott.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".