Klamydia-måndag i hela länet

Gävleborgs län toppar statistiken vad gäller antalet fall av klamydia. Men nu ska landstinget försöka stoppa den galopperande smittspridningen genom att införa en speciell "Klamydians dag".
De senaste tre åren har Gävleborgs län legat i topp vad det gäller antalet Klamydiafall. Det är framför allt ungdomar i åldrarna 15 - 19 år som står för ökningen. I dag tar ungdomarna större risker än förr, menar Lilian Ljung som är samordnare för det förebyggande arbetet mot könssjukdomar i Gävleborgs län. Risken finns också att många bär på sjukdomen utan att veta om det, eftersom sjukdomen kan vara symtomfri. Det här är nåt som man vill ändra på genom att införa klamydiamåndag den första september i år. Samtliga ungdomsmottagningarna, de flesta barnmorskemottagningarna, hälsocentralerna på de större orterna och könspolikliniken i Gävle kommer att ha öppet hus, med ökat öppethållande fram till klockan 19 på kvällen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".