1 av 2
Jan Andersson, Länkarna. Foto: Hasse Persson SR Gävleborg
2 av 2
Ingrid Näslund. Foto: Hasse Persson
Ljusdal

Nya drogmottagningar tar form

Nya drogvanor kräver nya arbetsmetoder. Därför bygger nu kommunerna och landstinget, med hjälp av statliga pengar upp drogberoende-mottagningar för att möta de nya svenska drogvanorna. Hudiksvall och Ljusdal har just fått sina mottagningar och Gävle står på tur.

Drogberoendet ser annorlunda ut i dag jämfört med för 30 år sedan. Det menar Jan Andersson som är medlem i nykterhetsorganisation Länkarna.

– Det är ingen likhet jämfört mot den tiden man drack själv, nu finns ingen heder längre utan det är svunnen tid. Nu är det bara tabletterna som gäller, säger Jan Andersson, medlem i Länkarna sedan 70-talet.

Bag-in-boxen, Systembolagets självbetjäning, mängder av importsprit och väsentligt ökad tillgänglighet i affärer och ute har bidragit till mer eller mindre synligt vardags supande.

– Vi ser ett mönster i att kvinnor 50+ som är i karriären lätt kan utveckla ett alkoholberoende, säger vårdenhetschef Ingrid Näslund som jobbat med beroendevård i 15 år.

Beroendemottagningar öppnades först för 15 år sedan, men det är nyligen som utbyggnaden med statligt stöd och samarbete mellan kommun och landsting tagit fart. Hudiksvall och Ljusdal har fått sin mottagning och snart är Gävle på gång.

– Skillnaden nu är att vi finns här bara för målgruppen som själva dricker för mycket eller äter läkemedel eller tar narkotika, säger Chatarina Plomér, projektledare för den nya beroendemottagningen i Ljusdal.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".