Joel Andersen (till vänster) och Tim Schmidt provar på akustiken i den nya gångtunneln under järnvägen i Bollnäs. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
Bollnäs

Gångtunnel blir konsertlokal

Ikväll kommer en väldigt annorlunda konsertlokal användas för första gången. Det är den nya gångtunneln under järnvägen i Bollnäs som enligt en lärare på Bollnäs folkhögskola är ett av landets mest spännande akustiska rum.

– Vi fick ett uppdrag av vår lärare att prova det här. Det är ganska spännande akustik här inne och vi ska också mäta upp vad det är för sorts akustik, säger Tim Schmidt som går på Sound design-utbildningen på folkhögskolan.

Det blir alltså både konsert och vetenskapliga undersökningar av ljud i gångtunneln ikväll. Konserten står eleverna på Singer/songwriter-linjen linjen för.

När jag träffar Tim Schmidt och Joel Andersen, som går Singer/songwriter-linjen, är det första gången de lyssnar på ljudet på riktigt i tunneln.

– Jag är nöjd, det blev en väldigt trevlig klang till rösten. Det är en diskret efterklang som inte är bullrig, jag fick feeling, säger Joel Andersen.

– Det lät kanonbra! Det blev en väldigt bra effekt av alla människor som rörde sig och löven som vispar runt och cyklar som kom, säger Tim Schmidt.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".