Bollnäs kommunalråd Olle Nilsson Sträng (S) kritiserar regeringens hårda inställning. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
Gävleborg

Kommuner flaggar för uppsägningar

Gävleborgs kommuner varnar för att de måste säga upp anställda till följd av finanskrisen. Detta sedan finansminister Anders Borg i veckan meddelat att kommunerna inte ska räkna med att få statligt krisstöd i den omfattning som Konjunkturinstitutet tycker är nödvändigt.

Den hårda inställning inställningen upprör bland annat de socialdemokratiska kommunalråden Olle Nilsson Sträng i Bollnäs och Marie-Louis Dangart i Hofors.

– Jag tycker att det är väldigt trist för det här kommer innebära att vi måste växla ner vår verksamhet i kommunerna, säger Olle Nilsson Sträng.

– Det är väldigt tragiskt. På något konstigt vis försöker man skylla kommunernas dåliga ekonomi på hur vi har skött kommunerna, säger Marie-Louis Dangart.

I en enkät Sveriges Radio Gävleborg skickat ut till samtliga kommuner i länet beskriver kommunalråden det svåra ekonomiska läget de befinner sig i just nu.

Ovanåkers kommun har redan varslat folk och många kan komma att behöva göra det.

Flera av dem som har svarat säger att de avvaktar regeringens vårproposition innan de tar ställning till hur de ska göra.

Men redan i onsdags sa finansminister Anders Borg att regeringen inte kan lösa ut kommunerna från en kris där 90 procent av världsekonomin befinner sig i en lågkonjunktur.

Kommunerna kan alltså inte räkna med så mycket pengar från regeringen och det ställer till det för kommunerna.

Enligt Bollnäs kommunalråd Olle Nilsson Sträng betyder det för Bollnäs kommun en nedskärning i verksamheterna på sammanlagt 46 miljoner kronor det här och nästa år.

Enligt Sveriges kommuner och landsting är det sannolikt att det blir nedskärningar i kommunerna och därefter höjda kommunala skattar.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".