Uppfinnare får hjälp

Det våras för alla uppfinnare i Gävleborgs län. För projektet, Lokala Innovationer Skapar Tillväxt, LIST, gör nu en storsatsning för att värva nya medlemmar. Syftet är att stärka uppfinnarnas rättigheter och att få fram fler uppfinningar på marknaden.
Uppfinnarna har det svårt idag, säger projektledaren Sven-Göran Larsson: -En uppfinnare vet inte ens var har ska vända sig när han har en idé. Det kan ta flera år innan han vet var han ska vända sig, säger han. Men nu finns det alltså hopp. LIST som har funnits sen maj i år ska fungera som ett samlingsforum för länets uppfinnare där idéer kan diskuteras och utbytas. Uppfinnaren ska också kunna få hjälp med företagskontakter. Idag har List runt 150 medlemmar . I nuläget är det bara en av hundra uppfinningar som leder vidare till produktion. Skulle man förändra den siffran till tre av hundra skulle vi inte ha någon arbetslöshet, hävdar Sven-Göran Larsson. Hur det än är med den saken gäller det nu att skaffa nya sponsorer så att projektet ska kunna fortsätta efter januari 2004. Landstinget och Länsstyrelsen har hittills gått in med knappt 300 000 var men kommunerna är mer tveksamma. De 800 000 kronor som hittills pumpats in i projektet måste bli fler.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".