Gävle

Föräldrar jagar själv vikarier

90 personliga assistenter har tagits bort från Gävles skolor och istället ersatts med ett färre antal elevassistenter. Nu börjar problemen visa sig. Om en elevassistent blir sjuk strax före helgen ringer inte kommunen in någon vikarie till måndagen, och istället har desperata föräldrar själva tagit på sig uppgiften.

Situationen som har uppstått med föräldrar som själva försöker ordna vikarier till sina barn med funktionsnedsättningar och som inte klarar sig utan hjälp upprör Centerpartisten och kommunfullmäktigeledamoten Marina Alfredsson-Bror i Gävle. Hon menar att kommunen inte tar sitt ansvar.

– Det är inte föräldrarnas uppgift att orda det här. Det är skolan som måste se till att det finns en vikariepool så att vikarier snabbt kan rycka in, menar hon.

Utan elevassistent kan elever med funktionsnedsättningar inte delta i alla lektioner.

– Jag vet att det till och med finns de som är oroliga för att man inte ska få betyg eftersom man till exempel inte kan vara med på gymnastiken.

Marina Alfredsson-Bror har väntat sedan i jul på en utvärderig av övergången från personliga assistenter till elevassistenter.

– Det har sagts att den kommer i maj, men jag tvivlar på att det blir så, säger hon.  

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".