Många skoltoaletter är ofräscha. Foto: SR Kristianstad
Gävleborg

Skolor bryter mot lagen - det finns för få toaletter

På många högstadieskolor finns det alldeles för få toaletter i förhållande till antalet elever som går där, och det är ett brott mot arbetsmiljölagen. Det här visar Sveriges Radios granskning av nästan 150 högstadieskolor i landet.

Enligt arbetsmiljöverkets riktlinjer ska det gå 15 elever per toalett, men den siffran överskrids på hälften av skolorna i granskningen. En av dem är Solängsskolan i Gävle där Stefan Grybb är rektor och där får närmare 30 elever samsas om varje toalett.

– Allt är ju relativt men jag tycker att det antalet känns okej. Men sedan handlar det också om var toaletterna är placerade på skolorna, säger Stefan Grybb, rektor på Solängsskolan.

På Solängsskolan i Gävle har man precis tag i problemet med ofräscha toaletter, några har målats om andra ska genomgå större renovering eftersom man tycker att det är viktigt att eleverna går på toaletten och inte håller sig hela dagen.

Men enligt Arbetsmiljöverket är det också viktigt att det finns tillräckligt många toaletter, Sveriges Radios granskning visar att många skolor överskrider arbetsmiljöverkets riktlinjer om 15 elever per toalett.

Ofta handlar det om gamla skolor som inte anpassats tillräckligt när man fått fler elever. Och även om skolorna satsar på få men fräscha toaletter så kan det bli problem om för många elever ska samsas om dem säger Stefan Hult på Arbetsmiljöverket.

– Det är inte bra när man kommer upp i den dubbla mängden elever per toalett, säger Stefan Hult på Arbetsmiljöverket.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".