Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Olle Nilsson Sträng, (S), kommunalråd i Bollnäs hade gärna sett att regeringen skjutit till lite mer pengar. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
2 av 2
Björn Mårtensson, (C), kommunalråd i Ovanåkers kommun tycker det är bra att regeringen kunnat avsätta pengar till kommunerna och landstingen. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
gävleborg

Mer pengar till Gävleborg

Regeringen avsätter ytterligare 17 miljarder kronor till landets kommuner under 2010 till 2012. För Gävleborgs del innebär det totalt 507 miljoner varav 209 miljoner nästa år. Pengarna finns avsatta i regeringens vårproposition och stödet för 2010 kommer att betalas ut i december i år som en engångssumma.

Nästa år får kommunerna och landstingen sju miljarder kronor i ett extra statsbidrag. De två nästkommande åren blir det vardera fem extra miljarder.

– Äntligen har regeringen lyssnat på alla kommunföreträdare, säger Bollnäs kommunalråd Olle Nilsson Sträng (S).

– Jag tycker det är väldigt bra. Jag är glad över att regeringen ändå i det svåra ekonomiska läget kan bidra med pengar till kommuner och landsting för det behövs verkligen. Det löser inte våra problem men det bidrar till att vi kan klara välfärden på ett bättre sätt än vad vi skulle kunna göra annars, säger Ovanåkers kommunalråd Björn Mårtensson (C).

70 procent ska gå till kommunerna och 30 procent till landstingen. Pengarna ska fördelas lika till alla kommuner utifrån befolkningsmängd.

För en kommun i Bollnäs storlek med drygt 26 000 invånare betyder det för nästa år knappt 14 miljoner kronor extra. Men kommunalrådet Olle Nilsson Sträng är inte helt nöjd med det.

– Jag hade gärna sett att de tagit i lite mer. Det här innebär ändå att vi måste se över alla verksamhet och krympa den lite grann. Jag tror det går att hantera men det blir jobbigt ändå så jag är inte nöjd, men mer nöjd än i går, säger Olle Nilsson Sträng.

Ovanåker har kommunen redan varslat 38 årsarbetare om uppsägning och de drygt 6 miljoner kronorna extra kommunen får av staten nästa år ändrar inte på det säger Björn Mårtensson.

– Nej vi har ju fortfarande, utifrån vad vi lagt för lösningar så behövs ju det och det behövs ju fortfarande mer, säger Björn Mårtensson.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".