Svartjobb organiseras av kriminella

Svartjobb gör att staten varje år går miste om mer pengar än den sammanlagda kostnaden för hälsovården, sjukvården och omsorgen. Det visar en rapport från Skatteverket. De här svartjobben har allt oftare kopplingar till kriminella nätverk. Ett exempel är MC-gänget Red Devils som granskades av Skatteverket i Gävle.

I fallet Red Devils i Falun, ett MC-gäng med anknytning till Hells Angels, så handlade det om uthyrning av svart arbetskraft inom olika brancher, till exempel chaufförer samt inom bygg och svets.

Hittills har 16 personer dömts till sammanlagt 22 års fängelse bara i Red Devilshärvan, pengamässigt handlar det om 21 miljoner kronor i skattekrav från staten.

Staten missar miljardbelopp
Skatteverkets granskning av hela landet visar att svartjobb ger ett minus i statskassan på 66 miljarder kronor varje år, vilket är 10 miljarder kronor mer än statens totala kostnader för hälsovård, sjukvård och omsorg i år.

Dessutom visar den att hanteringen av svart arbetskraft organiseras av några få personer i olika nätverk.

– Vi ser ju att det finns en stor andel personer som är knytna till kriminella organisationer och kriminella nätverk och att de ökar i omfattning. En uppskattning är att närmare 30 procent av de utredningar vi gjort har direkt eller indirekt knytning till de kriminella organisationerna, säger Pia Bergman, projektledare för granskningen.

Precis som i fallet Red Devils i Falun har Skatteverket kommit många på spåren efter att tips om penningtvättanmälningar som kommit in till finanspolisen och Skatteverkets skattebrottsenhet.

Otillåtet samarbete
Men sedan i december är det samarbetet inte längre tillåtet, vilket gör det svårare för Skatteverket och ger mindre pengar till staten.

– Det försvårar våra utredningar definitivt och det tar längre tid för oss. Det bästa botemedlet mot de här är att försöka ta pengar av dem och då är vi hela tiden några steg längre bak än vad vi var då, säger Ulf Sparring.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se