På Bemab i Hofors städar personalen i lokalerna i brist på annat arbete. Foto: Jenny Sanner Roosqvist SR Gävleborg
Hofors

Kortare arbetstid på Bemab

Som första företag i västra Gästrikland inför nu Bemab i Hofors IF Metalls tillfälliga permitteringsavtal. Det innebär kortare arbetstid och lägre lön. Anledningen är att företagets omsättning minskat kraftigt.

– Vi har tappat ungefär 40 procent av vår omsättning, en del av våra kunder har bara 50 procents beläggning i dag så jag tror att det kommer att bli värre, det här är bara början vi ser, säger Lars-Åke Elfsberg, avdelningschefen på Bemab.

Det städas och målas på verkstadsföretaget Bemab i Hofors. Det finns inte så mycket annat att göra för metallarbetaren Mikko Kaskela och hans kollegor.

– Det står i princip still och det är bara riktiga krisjobb som vi gör nu, det är inga planeringsjobb just nu, säger metallarbetaren Mikko Kaskela.

På Bemab i Hofors har de anställda som första företag i området, röstat för IF Metalls permitteringsavtal, en lösning som man delvis också diskuterar på Sandvik och Ovako, men som är svår för många småföretag eftersom deras ekonomi redan är för dålig.

På Bemab ska man nu jobba 4-dagars vecka i 10 veckor, mot lägre lön. Och trots att det påverkar en framtida a-kassa var det ett självklart beslut säger metallarna Mikael Holm och Mikko Kaskela.

– Det var väl alla som tyckte det. Jag hade helst jobbat 100 procent men jag har hellre jobbet kvar, säger Mikael Holm.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".