Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Trebarnsmamman Helena Rogell från Delsbo gillar inte förslaget att lägga ner BB i Hudiksvall. Foto: Hasse Persson SR Gävleborg
Hälsingland

Hudiksvall riskerar förlora BB

Lägg ner BB i Hudiksvall - det föreslår landstinget i sin fram till i dag hemliga strategiska sparplan. Alternativet är att föda barn i Sundsvall eller Gävle.

Det är centerns landstingsråd Björn Brink som i en intervju på Svenskt Näringslivs hemsida på internet avslöjat sparförslaget. Det skulle egentligen ha presenterats först den 29 april, men slog alltså redan i dag ned som en smärre bomb i Hälsingland.

Hälsingarna kritiska
BB i Hudik förlöser visserligen knappt 1 000 barn per år och har varit hotat tidigare, men har samtidigt ett så starkt symbolvärde för Hälsingarna att en politisk strid om förslaget nu sannolikt är att vänta.

– Varför ska just vi åka? Skulle man kunna föra samma resonemang i Gävle - att Gävleborna skulle tvingas åka till Uppsala och föda barn, säger Hudiksvalls Kommunalråd Sven-Åke Thoresen.

”Förslaget är barnfientligt”
Även bland sjukhusets patienter och anställda är upprördheten stor. Christel Hellenbrant, barnmorska vid BB i Hudiksvall, skräder inte orden:

– Förslaget är barnfientligt, samhällsfientligt och kvinnofientligt. Om det ändå ska sparas, kan det sparas in på landstingspolitiker, säger Christel Hellenbrant.

Besked kan dröja
Trots alla upprörda känslor i Hälsingland kan det dröja ända till slutet på 2010 innan det kommer ett besked om vad som egentligen ska hända med Hudiksvalls BB.

I dagsläget är det omöjligt att säga hur det kommer att sluta, enligt landstingsdirektör Svante Lönnbark.

– Det är en fråga som det inte går att svara på idag. Vi vänder och vrider på alla stenar och vi tittar på alla verksamheter, säger Svante Lönnbark.

Den som vill ha ett tydligt besked i dag blir besviken. Det är inte förrän i november som kommunfullmäktige kommer att ta ställning till det som landstingsstyrelsen kommit fram till.

– Jag har full förståelse för att man blir oroad. Vi tittar främst på kvaliteten och hur vi ska åstadkomma bästa möjliga sjukvård för länets invånare, säger Svante Lönnbark.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se

Filip Stiller
filip.stiller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".