Västra Gästrikland

Stålkrisen sprider sig

Stålkrisen har slagit hårt mot västra Gästrikland. Från att ha drabbat verkstadsföretagen och deras underleverantörer så sprider sig nu krisen till andra delar i samhället.

I Hofors, där det bor färre än 10 000 personer, så är det numera tomt i järnhandeln där Mikaela Eriksson jobbar.

– Vi har drabbats väldigt hårt, det är bara det viktigaste som folk handlar. Alla företag drabbas om Ovako går dåligt, för Ovako är kärnan i Hofors.

Beroende av Ovako
I Hofors är många beroende av stålindustrin, antingen som anställd direkt av storföretaget Ovako eller som underleverantör, entreprenör eller för att man jobbar med att serva stålföretagen. Som järnhandeln som nu saknar kunder. Eller tvätten – Berendsen – i backen ovanför Ovako där man tvättar arbetskläder till industrin.

Räknar med varsel
Christer Sundberg är platschef och räknar med att snart tvingas varsla.

– Du ser vad tomt det är på gods här och ändå är det inte eftermiddag.

Beredd gå hem
Vid en bänk framför tvättmaskinerna står Anna Rohlin och sorterar arbetsbyxor.

– Man är beredd på att få gå hem själv snart. I mindre samhällen märks det mer.

1 600 varsel
Sedan i höstas har runt 1 600 personer varslats i västra Gästrikland – i princip alla jobbar mot stålindustrin. Till det kommer visstidsanställda och bemanningsföretag.

Det i ett område med sammanlagt bara runt 50 000 invånare. Och nu väntar alltså varsel inom andra delar av samhället, vilket kommer att leda till lägre skatteintäkter för de redan hårt drabbade kommunerna.

Stålkrisen i bilindustrins skugga
Och Christer Sundberg, platschef på Berendsens tvätt i Hofors, tycker att krisen i stålindustrin har hamnat i skuggan av fordonsindustrin i Västsverige.

– Man klagar mycket i Västsverige att regeringen ska ge bidrag till bilindustrin. Men ska det vara bidrag till bilindustrin så ska det vara bidrag till stålindustrin också och alla exportföretag, egentligen.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se