Många ungdomar dricker alkohol på Valborg. Foto: Scanpix
Sandviken

Sandviken laddar inför Valborg

Sandvikens kommun kraftsamlar inför vårens alla storhelger då många ungdomar alkohol-debuterar. Efter flera år av ungdomsfylla, bråk och skade-görelse hoppas kommunen nu på att ungdomarna vill delta i den innebandyturnering som arrangeras på sista april.

– Fram tills för två år sedan så såg vi att ungdomsfylleriet var så pass stort att det var på gränsen att det kunde bli dödsfall, säger Lena Brodin som är brottsförebyggare i Sandviken.

Sista april är en av de dagar då flest ungdomar gör alkoholdebut. Och läget i Sandviken för ett par år sedan blev så allvarligt att kommunen var tvungna att göra något åt saken.

Förra året hyrde kommun därför Parkbadet i Sandviken och bjöd in alla ungdomar. Det har kommunen inte råd att göra i år utan istället satsar man på en nattinnebandyturnering efter att eleverna själva fått komma med önskemål på aktiviteter.

– Vi tror på att man måste ordna någonting för ungdomarna och därför gör vi en kraftsamling och anordnar en innebandyturnering, säger Lena Brodin.

Men den faktor som är mest avgörande om det blir stökigt på sista april eller inte är väder.

– Jag går nästan och önskar snöstorm, säger Lena Brodin och skrattar.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".