Eva Holmberg-Tedert, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen i Gävle. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
Gävle

Varslade riskerar att få dålig hjälp

Antalet varslade i Gävleborg slår rekord och nu oroas arbetsförmedlingen av att de långtidsarbetslösa som hamnat hos den privata arbetsförmedlingen KFG riskerar att få dålig hjälp.

Handledningsgrupperna hos KFG kan vara så stora som 40 personer.

– Det är väldigt viktigt att man inte har för stora grupper. Det är en jätteprocess och då behöver man tid med sin coach och är man då oerhört stora grupper så får man inte den tiden som man egentligen skulle behöva, säger Eva Holmberg Tedert, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen i Gävle.

Större grupper innebär sämre möjligheter till nytt jobb. Men det är ännu oklart vad som väntar för det stora antal som nu varslats om uppsägning. Just nu pågår det diskussioner om vilka företag, förutom arbetsförmedlingen själva, som kommer arbeta med de nyvarslade.

– Det kommer att vara ett större tryck på alla aktörer som arbetar med dom här frågorna. Men när det gäller personer som varslats nu vet vi inte riktigt vilka det är som kommer att arbeta med dom. Det får vi se när upphandlingen är klar, säger Eva Holmberg Tedert.

Filip Stiller
filip.stiller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".