1 av 2
På matkartan finns över 100 lokala producenter utmärkta. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
2 av 2
Cariola Onelius. Foto: Magnus Hansson
Hälsingland

Matkarta visar vägen till närproducerat

Lokalproducerad mat blir allt mer populärt, och i länet sker en ordentlig satsning på det just nu. Exempelvis har en karta tagits fram där 119 småskaliga producenter i länet finns inprickade.

– För folk som kommer utifrån blir det lättare att hitta till producenterna, men det är även bra för de boende i närområdet som kanske inte vet att man kan åka till gårdarna och handla och beställa saker, säger Carola Onelius från Gullgruva i Söderhamns kommun som själv deltagit i kartläggandet.

På gården i Gullgruva är det tänkt att Carola Onelius och hennes familj ska ta emot boende och även matgäster, och maten är naturligtvis tillverkad av lokala livsmedel. För det finns det mycket av i Gävleborgs län.

På kartan som nu tagits fram finns allt från råvaror som ägg, grönsaker och fisk till förädlade produkter som sylt och saft.

Men även restauranger och caféer finns med.

– Hälsingland har lite av allting, det är som ett litet Toscana, säger Carola Onelius.

Tidigare har det ansetts att Gävleborgs län legat lite efter när det gäller att erbjuda mat med lokalprägel. Men det börjar ändra sig och det lokala är eftertraktat just nu.

– Dels beror det på debatten om vilka tillsatser maten innehåller, dels nyfikenhet och sedan tror jag att miljödebatten om långa transporter har bidragit till det ökande intresset, säger Carola Onelius.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".