Gävleborg

Förbättrad mottagning av flyktingbarn

Mottagningen av ensamkommande flyktingbarn i Gävleborg ska förbättras. Sex kommuner har gått samman för att hitta en gemensam modell. Under 18 månader ska ett projekt drivas och målet är bland annat att höja kompetensen.

Än så länge är det här ett eftersatt område. Det menar bland andra Axel Arvidsson som är koordinator för mottagandet av ensamkommande flyktingbarn i Bollnäs kommun.

– Det har gått väldigt fort från det att kommunerna tagit över ansvaret och tycket på migrationsverket att ta emot de här ungdomarna är stort, så metodutvecklingen släpar efter, säger Axel Arvidsson.

Projektet ska drivas under 18 månader och är en samverkan mellan kommunerna i Bollnäs, Söderhamn, Ovanåker, Sandviken, Gävle och Tierp. Tillsammans tar de emot ett 80-tal ungdomar. De flesta är pojkar mellan 13 och 18 år varav de flesta kommer från Somalia eller Afghanistan.

– Arbetet med att jobba med ensamkommande barn har många svårigheter, en del av barnen mår väldigt dåligt och många har traumatiska upplevelser i bagaget, säger Axel Arvidsson.

Trots att många kommuner i landet under flera år tagit emot ensamkommande flyktingbarn finns ingen dokumenterad modell för hur det ska gå till på bästa sätt, men nu ska alltså en Gävleborgsmodell arbetas fram. Och till det projektet bidrar Europeiska flyktingfonden med 2,2 miljoner kronor.

– Vi tycker att det är viktigt att alla flyktingbarn som kommer till Gävleborg ska få samma bemötande oavsett till vilken kommun de kommer, förhoppningsvis ska det vara lika över hela landet, säger Axel Arvidsson.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".