1 av 2
Karl Duvemo på Skogsstyrelsen tror att den svenska skogen kommer att växa upp till 30 procent snabbare om hundra år. Foto: Joacim Lindwall SR Gävleborg
2 av 2
Karin Hjerpe på Skogsstyrelsen. Foto: Joacim Lindwall SR Gävleborg

Mer skog med varmare klimat

Den svenska skogen kommer att växa upp till 30 procent snabbare om hundra år jämfört med nu. Detta som en följd av klimateffekten, med ett allt varmare väder framöver. Det hävdar Karl Duvemo på Skogsstyrelsen som har gjort beräkningar på olika framtidsscenarion

– En slående del av resultatet är att vi får en väldigt stark ökande tillväxt i framtiden, och vi vet att en väldigt stor del av den härrör till den tillväxthöjande effekt av klimatförändringarna som vi kan se, säger Karl Duvemo.

Det kommer att växa så att det knakar i den svenska skogen framöver.

Upp till 40 miljoner kubikmeter mer trädmassa på 100 års sikt räknar Skogsstyrelsen med.

Vinnare av det förändrade, varmare, klimatet torde i så fall vara skogsnäringen, men enligt Karl Duvemo är det inte självklart.

– Vi tror också att vi kommer att få ökad risk för skador i skogen, många skadegörare kan gynnas av detta. Hur vi kan hantera det avgör naturligtvis om man blir vinnare eller förlorare.

Karin Hjerpe är klimat- och markspecialist på Skogsstyrelsen och hon har tittat på konsekvenserna av en framtida klimatförändring. Hon tror att stormfällningarna kommer att öka.

– Skogarna kan bli instabilare på grund av mindre tjäle till exempel, och därför kan stormfällningarna påverkas, säger Karin Hjerpe.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".