Björn Ericsson. Foto: Maria Sundell SR Gävleborg
gävle

Gävleläkare forskar om blodtryck

Trots att över hälften av alla 65-åringar i Sverige lider av högt blodtryck är det mycket få som får behandling nog för att komma tillrätta med problemet. En av många möjliga teser är att de slarvar med att ta sin medicin. Det här har Björn Ericsson, läkare vid Strömsbro Hälsocentral i Gävle tittat närmare på i ett forskningsprojekt.

Högt blodtryck är ett folkhälsoproblem som kan leda till svåra komplikationer så som stroke. Men trots utbredningen är det alltså få patienter som får behandling nog för att komma tillrätta med problemet.

Läkaren Björn Ericsson har valt att studera patientgruppens följsamhet i medicineringen, alltså om de tar medicinen så som läkaren har ordinerat den.

55 män med högt blodtryck, men i övrigt friska har delats upp i två grupper. En grupp har kallats till kontroll i god tid, den andra gruppen får infinna sig för blodtryckskontroll med mycket kort varsel.

- Tanken var att se om det kan finnas patienter som inte tar sin blodtrycksmedicin när man inte vet om att man ska bli undersökt, förklarar Björn Ericsson.

Men Björn Ericsson såg ingen större skillnad mellan grupperna. Däremot gjorde han en annan viktig upptäckt. ALLA patienter som i och med forskningen fick komma på regelbundna blodtryckskontroller hade i själva verket högre blodtryck än vad som visat sig vid tidigare kontroller.

- Det kan ha och göra med HUR man mäter blodtrycket, vi kanske har använt oss av olika metoder att mäta trycket. Men framför allt är det skillnad på hur olika individer mäter blodtrycket, och därför är det viktigt att man gör det på ett standardiserat sätt, säger Björn Ericsson.

Fler komplikationer är förknippade med högt blodtryck. Fler studier har till exempel visat att man genom att sänka blodtrycket kan reducera risken för stroke med upp till 40%. Det är en av anledningarna till att det är så viktigt att förbättra behandlingen för gruppen.

Björn Ericssons forskning har nu väckt internationellt intresse. Han är inbjuden till europeiska familjläkarkonkressens årsmöte i Schweiz i höst för att tala. Hans handledare under forskningen, Läkaren Bernt Johansson, menar att det är ärofyllt.

- Det här problemet som vi har i Sverige finns överallt, att bara max 20% av patienter med högt blodtryck är bra behandlade.

Maria Sundell
maria.sundell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".