Annika Sahlin har pratat med 50 företagare hur landsbygdens resurser ska utnyttjas bättre. Foto: Hasse Persson SR Gävleborg
Söderala

Landsbygden - en läkande resurs

Det finns många outnyttjade resurser inom landsbygden. Något som är utvecklat i Norge men ännu relativt nytt i Sverige är grön omsorg. Det handlar bland annat om att använda landsbygdens gårdar som en sorts rehabiliterande och läkande verksamhet.

Annika Sahlin har gjort en studie, med stöd av Söderhamns kommun, LRF och Leader Hälsingland, med nära 50 företagare.

Studien visar att det finns stort intresse bland företagarna att bli bättre på marknadsföring och få utbildning inom t ex odling, ekonomi och hälsa, samt att det skapas nätverk att ingå i.

Men det största intresset handlar om att använda landsbygden som en sorts rehabilitering, som läkande verksamhet på t ex gårdar.

Det här är relativt nytt i Sverige men är väl utvecklat i Norge.

– Där finns det drygt tusen gårdar som är verksamma och där tar man emot för äldrevård, skolelever och omsorg av förståndshandikappade och psykiskt funktionshindrade, berättar Annika Sahlin.

Vad är det för hinder i Sverige?

– Vi har väl inte kommit dithän än men det finns lite olika projekt runt om.

Folk med sjukdomar ska bli friskare genom att vara aktiva i naturen på jordbruk och trädgårdar.

I Sverige har det provats bl a genom Hälsa över gröna gränser i Dalarna, Grön arena med bl a skolbarn i Värmland och Katarinagården i södra Lappland.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".