landstinget

Revisorer ger landstinget anmärkning

Landstinget får hård kritik i den senaste revisionsrapporten från en oberoende revisionsfirma. Bland annat kritiseras Hälso- och sjukvårdsnämnden som trots ett tillskott på 119 miljoner kronor förra året ändå gick minus med 87 miljoner vid årets slut.

Landstinget får kritik på en rad olika områden.

– Vi ser mycket allvarligt på det här eftersom det var likadant föregående år, säger Eric Thollin som är ordförande för landstingets revisorer.

Revisorerna har diskuterat om det går att bevilja ansvarsfrihet eller om man ska ge en anmärkning, en erinnran eller ett påpekande.

– Vi har fastnat för att ge en anmärkning och det är ganska starkt när en enad revision ger en nämnd anmärkning, tycker Eric Tholin.

– Vi har inte gått hem och gjort läxan. Vi har fått kritik och anmärkningar både hälso- och sjukvårdsnämden och landstingsstyrelsen tidigare av revisorerna och nu tycker jag det är dags att vi tar oss i kragen och sätter oss ner och gör ett bra jobb, säger oppositonsrådet Carina Östansjö (FP).

Landstinget får också kritik för ett dåligt ledarskap i den nya organisationen med flera divisioner som ansvarar för olika områden.

Ytterst ansvarig för divisionerna är landstingsdirektör Svante Lönnbark.

– Den organisation som sattes i sjön 2008 hade vid årets slut ett år på sig. Och det är klart att ett år, när vi inför ny organisation, innebär att ett utvecklingsarbete måste göras och där får alla ta på sig ett ansvar för att föra det i hamn kommande år.

– Det är allvarligt när revisorerna säger att det inte finns ett ledarskap. Det är ju otroligt viktigt att alla vet vad de ska göra, säger Carina Östansjö.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se