Claes Ånell leder arbetet som ska rädda de sammanhängande vattensystemen Östersjön-Florsjön. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
Söderhamn

Lantbruk övergöder Florsjön

Det är utsläppen från lantbruket som är den största orsaken till övergödningen av Florsjön utanför Söderhamn. Det framgår av en förstudie över miljöutsläppen i sjön som Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, presenterat.

Claes Ånell på Ljusnan och Hälsinglands skogs- och kustvattenråd leder arbetet som ska rädda de sammanhängande vattensystemen Östersjön-Florsjön.

– Drygt 50 procent av fosforn som tillförs Florsjön kommer från jordbruksmark, säger Claes Ånell.

För två år sedan startades Projekt Östersjön-Florsjön sedan algblomningen slagit till mot en av Söderhamns kommuns populäraste fiske- och badsjöar, Florsjön, där också Moheds camping ligger.

Växtnäring huvudorsak
En undersökning från SLU visar att växtnäring från de rika jordbruksmarkerna i dalgången är den högst bidragande orsaken till övergödningen av Östersjön i Rengsjö och Florsjön i Söderhamn, vars gemensamma vattensystem slutligen rinner ut i havet.

Annika Söderblom jobbar åt Moheds Camping och hon är orolig över utvecklingen.

– Under sommarperioden är det campinggäster, vandrarhemsgäster, stuggäster och lokalbefolkning som kommer hit och badar och när man inte kan göra det är det klart att man märker ett visst bortfall. Givetvis är det ett stort bekymmer, säger Annika Söderblom.

”Krävs målmedvetet arbete”
Claes Ånell tror inte att det blir enkelt att få Florsjön att hämta sig efter de senaste årens smällar.

– På lång sikt tror jag säkert att man kan vända utvecklingen men det är inte bara att vrida klockan tillbaka utan det krävs ett målmedvetet arbete från alla berörda, säger Claes Ånell.

Den 5 maj hålls ett allmänt möte där representanter från SLU finns på plats och presenterar den utredning som gjorts över utsläppen i Florsjön och Östersjön och då får också boende i området en chans att ställa frågor.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".