Christina Sundberg visar det månliknande sår hon har på ögats hornhinna. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg
Alfta

Upptäckt av ögonsjukdom ger hopp

Upptäckten av två nya ärftliga ögonsjukdomar ger nytt hopp för Christina Sundberg i Alfta. Hittills har läkare och optiker stått frågande till hennes sjukdom och inte kunnat ge något svar. Men forskare vid Linköpings universitet som upptäckt de två ögonsjukdomarna kanske kan ge en förklaring.

– Det ser ut som en liten måne i ögat, berättar Christina Sundberg som inte har fått någon diagnos utan har fått lära sig att leva med problemen.

Specialistläkaren Björn Hammar har hittat två nya ärftliga ögonsjukdomar hos två svenska släkter, en i Småland och en i Hälsingland.

Sjukdomen beror på en mutation i en gen och ger sår på hornhinnan som orsakar smärta, rinnande ögon, ljuskänslighet och försämrad synskärpa.

Ett barn har 50 procents risk att drabbas om en förälder har sjukdomen. I dag finns ingen bot men det spelar inte så stor roll för Christina Sundberg som mest vill ha en diagnos.

– Jag är mest nyfiken på vad det kan vara genom att det inte är någon som har vetat under den här tiden.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".