Svenskt bistånd konkurrerar ut fattiga länder

Många tycker det är en god gärning att skänka begagnade kläder till bistånds-butiker. Men industrifacket tycker precis tvärt om. Enligt deras granskning exporteras 80 procent av de insamlade kläderna till fattiga länder där den lokala textilindustrin slås ut.
Varje år exporteras 48 containrar insamlade kläder från Gävleborgs län till bland annat Lettland, Vitryssland, Ukraina och Väst-Sahara. Länets biståndsorganisationer Erikshjälpen, Dakapo Återbruk och Bistånd, Praktisk Solidaritet och Röda Korset tycker att industrifacket ger en skev bild av deras verksamhet. Gerardo Lizano jobbar på Gävleborgs Biståndsgrupp som skickar kläder till Väst-Sahara, Och det är ett exempel på ett land där det saknas någon egen textilindustri säger han: -Där finns ungefär 500 000 människor som bor mitt i öknen. De har ingen textilindustri, inget vatten, ingenting. De lever på det som de får från norra Europa. Men Industrifacket menar alltså att klädindustrin i fattiga länder ofta blir utkonkurrerade när biståndsorganisationerna delar ut gratis kläder eller säljer begagnade plagg till en billig penning. De svenskar som vill skänka kläder borde se till att kläderna bara går till rent katastrofarbete, säger facket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".