Gunnar Olsson i Florhed är en av få lantbrukare som gått med i Hushållningssällskapets satsning. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
Söderhamn

Få bönder tar miljöansvar

Jordbruket är den största anledningen till övergödningen av Florsjön utanför Söderhamn där tusentals kommuninvånare och turister badar varje år. Men bönderna själva vill inte ta sitt ansvar. Bara 10 av 53 lantbrukare har gått med i Hushållningssällskapets satsning Greppa näringen, trots att rådgivningen är gratis.

En som har nappat på satsningen är Gunnar Olsson från i Florhed.

– Man känner sig som en miljöbov men man försöker göra så gott man kan för att minimera det, säger Gunnar Olsson.

Lantbrukaren Gunnar Olsson far iväg med traktorn över den lilla ån som rinner genom hans tomt och vidare ut i Florsjön en dryg kilometer nedströms.

Familjen Olsson har drivit jordbruk i Florhed i generationer och är nedstämda över beskedet från Sveriges Lantbruksuniversitet att mer än hälften av den växtnäring som tillförs Florsjön kommer från jordbruket.

För Olssons var det självklart att gå med i Jordbruksverkets satsning Greppa näringen som innebär att bönderna får gratis rådgivning för att bedriva så effektivt och miljövänligt jordbruk som möjligt.

Men bönderna i dalgången har uppenbarligen inte greppat det hela. Trots påstötningar från Hushållningssällskapet som driver utbildningarna har bara 10 av 53 nappat.

På Ljusnan och Hälsinglands skogs- och kustvattenråd som leder arbetet i Bollnäs och Söderhamns kommuner med att rädda Östersjön-Florsjön är man besviken.

– Jag tycker att det är lite konstigt att man inte tar tillfället. Det är ju ändå en gratis rådgivning där det enda man ställer upp med är sin egen tid. Jag är lite besviken, säger Claes Ånell på Ljusnan och Hälsinglands skogs- och kustvattenråd.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".