1 av 2
Svante Stridsberg från Edsbyn gillar regeringens satsning på arbetsmarknadspolitiska program. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
2 av 2
Eva-Marie Norin och Dick Helgesson, arbetsförmedlare i Bollnäs. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
Vårbudgeten

Kraftig ökning av personer i arbetsmarknadspolitiska program

Dystra jobbsiffror stod i fokus när regeringens vårbudget presenterades i dag. Regeringen tänker möta problemen bland annat mer praktik och fler platser i jobb- och utvecklingsgarantin. Men det är inte tillräckligt anser Dick Helgesson, arbetsförmedlare i Bollnäs.

– Det är ju inga nya pengar som satsas utan en uppräkning av de kostnader man redan har, säger Dick Helgesson.

Fram till och med 2011 räknar regeringen med att antalet deltagare i arbetsmarknadspolitiska program kommer att vara nästan tre gånger högre än förra året.

För att möta den massarbetslösheten tillskjuter idag regeringen i vårbudgeten 10 miljarder kronor till aktiva åtgärder och arbetslöshetsförsäkringen.

Mer än hälften av de pengarna kommer gå till a-kassan. Drygt 2 miljarder kronor går till jobb- och utvecklingsgarantin tillsammans med fler praktikplatser.

Men arbetsförmedlarna Dick Helgesson och Eva-Marie Norin i Bollnäs hade hellre sett en annorlunda satsning.

– Mer pengar till utbildning, säger Eva-Marie Norin.

– Och mer satsningar för ungdomarna, för idag är de diskriminerade, säger Dick Helgesson.

Svante Stridsberg från Edsbyn är 20 år och har varit arbetslös i 4-5 månader men nu har han fått en praktikplats. Och han gillar regeringens satsning på arbetsmarknadspolitiska program.

– Jag tycker det låter kanon att de satsar lite mer, istället för att man bara ska sitta hemma och inte kunna göra någonting, säger Svante Stridsberg.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".