Gunnar Lysell. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
Gävle

Lantmäteriet ska kartlägga klimatrisker

Lantmäteriet i Gävle får extra pengar för att kartlägga risker som klimatförändringarna medför. Kartläggningen ska ske genom laserscanning från flygplan. Fram till år 2015 kommer myndigheten att få totalt 200 miljoner kronor.

Gunnar Lysell är affärsutvecklare på Lantmäteriet med uppgift att utveckla en ny teknik där man från ett flygplan kan lokalisera ras och översvämningsrisker.

– Det är en laserscanner som scanner av hela landet, ungefär som ett ekolod över vatten. Man får då en höjdmodell över landet med väldig hög noggrannhet, säger Gunnar Lysell.

Vad går det här ut på?

– Samhället ska få bättre resurser för att förbereda sig inför de förändringar som förändrat klimat medför. Det blir mer regn, mer översvämningar, ökad risk för skred och ras. För att kunna planera för sådana saker måsta man veta bättre hur landet ser ut, säger Gunnar Lysell.

I år har Lantmäteriet fått 40 miljoner extra för den här verksamheten. Resten av pengarna betalas ut utifrån det färdiga resultatet.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".