1 av 2
Mikael Hammarstrand
2 av 2
Matilda Karlsson, Maria Bröms och Anna Wecksell från Gävle är positiva till sexuallagen. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
Gävle

Vill åtala för p-piller till minderåriga

Uppdaterad 15.45
Vice Chefsåklagare Mikael Hammarstrand i Gävle är beredd att åtala vårdpersonal som skriver ut preventivmedel till flickor under 15 år. Hammarstrand tycker att den nya sexualbrottslagen från 2005 är otydlig, men hävdar att rättsväsendet måste följa de lagar som finns.

Den nya sexualbrottslagen kom 2005 och det viktigaste syftet var främst att komma åt våldtäkter mot barn och ungdomar under 15 år.

Men vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand är inte nöjd med hur lagen fungerar i verkligheten. Han tycker att samhället ger dubbla budskap när vårdpersonal kan skriva ut preventivmedel till personer under 15 år samtidigt som lagen säger att all form av sex är förbjudet.

Tvekar inte
Själv skulle han inte tveka på att åtala den som skriver ut preventivmedel till en person under 15 år. Samtidigt säger han sig förstå att många barnmorskor mår dåligt av det budskap han sänder ut.

Otydligheterna i lagen gör också att ungdomsmottagningarna behandlar frågan på olika sätt.

En del skriver ut p-piller, andra inte alls. Sen finns det de som skriver ut när det är medicinskt betingat för att lindra vid exempelvis menssmärtor.

Märkligt
Hammarstrand tycker det är märkligt att det kan skrivas ut p-piller till personer under 15 år samtidigt som lagen säger att den som har sex med någon under 15 år gör sig skyldig till ett övergrepp.

– Jag vill att lagstiftaren ska vakna i den här frågan och ge klara och tydliga direktiv till barnmorskor, polis och åklagare så att vi förstår hur regelverket ska tolkas, framförallt när det gäller sekretessbestämmelsen.

Det är många barnmorskor som säger att de mår dåligt av situationen. Vad är din reaktion när du hör det?

– Det är fruktansvärt att de mår dåligt och det är ju lagstiftarens ansvar att se till att de mår bra, det vill säga att de ska ha tydliga regler om vad som gäller.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".