Gävleborg

Unik munspelskvartett på besök

Gävleborg har i dagarna besök av något så ovanligt som en munspelskvartett, från Finland. Och det handlar inte om några glada amatörer utan några som har studerat vid Sibelius-akademien i Helsingfors och idag är en av ytterst få professionella munspelsgrupper i Europa.

- Det började med ett litet förslag, berättar Jouko Kyhälä som har Finlands första doktorexamen i munspel.

Kyhälä undervisade Eero Turkka och föreslog att Turkka skulle skriva musik inte bara för vanliga band utan också för ett som bara bestod av munspelare. Sedan bildade en kvartett tillsammans med en tredje munspelare på Sibelius-akademien - Eero Grundström - och en basmunspelare utanför skolan, Pasi Leino. Det här var en kvartett enbart för en examenskonsert men något hände - och det var inte bara personkemi, säger Turkka.

- Visst är munspelet fascinerande i sig, men den stora aha-upplevelsen var soundet med ett basmunspel och ett ackordmunspel tillsammans med två andra mer vanliga diatoniska och kromatiska munspelen, säger Turkka och Leino som alltså spelar det cirka tjugu centimeter långa och mellan fem och tio centimeter höga basmunspelet säger att det inte är ovanligt med munspelsband i Europa men att bara några stycken är professionella. Det som dessutom är unikt med Sväng är att ”vi har tre som skriver helt ny musik åt gruppen”, säger Leino och pekar på de andra.

Stycket Haidukka, till exempel, som hörs i inslaget har Eero Turkka skrivit på inspiration av det rumänska zigenarbandet Taraf de Haidouks.

Berit Nygren

berit.nygren@sr.se

Konserten på Stallet i Stockholm igår kväll spelades in och sänds i Världens liv(e) i P2 söndag den 26 april. Torsdag den 16 april besöker de biografen i Älvdalen, fredag den 17 april Revylokalen, Färila, lördag den 18 april Renshammar, Bollnäs och söndag den 19 april Gävle Konserthus.