Gävleborg

Vågspel bygga hus vid vatten

Lantmäteriet i Gävle kommer att scanna av hela Sverige för att lokalisera framtida ras- och översvämningsområden och fram till att det materialet blir offentligt kommer varje godkänt strandnära bygglov att bli ett vågspel för kommunerna.

Lantmäteriet kommer att scanna av hela landet med lasermetod och ekolod. Detta för att kunna åskådliggöra olika skikt i jorden och se eventuella översvämningsrisker.

I Hudiksvall har flera strandskydd upphävts på grund av husbygge. Det handlar bland annat om Håstaholmen och vid Fönebo camping.

Det besked som Hudiksvalls kommun har fått från Länsstyrelsen är att vattnet kommer att stiga en halv meter vid en klimatförändring, vilket inte är något att oroa sig för eftersom marknivån ligger två meter över havet.

Men Kalle Bylin, plan och bygglovschef i Hudiksvalls kommun, är kritisk till den informationen.

– Vad innebär klimatförändringen? Det vet vi ju egentligen inte, säger han och påpekar att det är bra att Lantmäteriet nu gör den här undersökningen.

Den ska pågå fram till och med 2015 och bekostas av staten med 200 miljoner kronor.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".