Älvkarleby

Polisen kraftsamlar mot droger

Narkotikaproblemen i Älvkarleby kommun har lett till att polisen den senaste tiden kraftsamlat i kampen mot droger.

Samtidigt står det klart att narkotikaliknande preparat som handlats över internet nått nordupplands unga.

Polisens drogfokus har gett resultat, berättar kommissarie Niklas Hållkvist som är närpolischef.

- När det finns narkotika så är det alltid ett problem, det är ofta grunden till annan brottslighet.

Från årsskiftet och fram till i dag har polisen bokfört nästan 80 narkotikarelaterade brott i Älvkarleby kommun. Siffran för motsvarande period 2008 var 22.

Främst är det hasch och amfetamin som cirkulerar i trakterna. En ny oroande trend är att dom så kallade nätdrogerna, mefedron och spice, nått ungdomar inte bara i Älvkarleby utan också i Tierp. Det här är preparat som än så länge inte narkotikaklassade rent juridiskt men som har narkotikaliknande effekter. Dom billiga tabletterna kan bli inkörsporten till ett djupare missbruk och Niklas Hållkvist uppmanar tonårsföräldrar att vara vaksamma.

- Det kan handla om att man inte sköter skolan, man är borta mycket på kvällar och nätter och inte sköter sig. Så fort man som förälder märker att det här är något konstigt, så är man välkommen att kontakta polisen eller socialen och rådfråga, säger han.

Den särskilda satsningen mot narkotikan sker på bred front, förhoppningen är att man ska lyckas få stopp på den försäljningen som sker i det tysta.

För att klara av utmaningen har den lokala polisen dels tagit hjälp av gatulagningsgruppen vid Uppsalapolisen och kollegorna i Gävle. Dels har man dragit i gång en egen resursgrupp med poliser som ska jobba riktat mot olika typer av brottslighet beroende på trender och behov.

Just nu läggs kraften på narkotikabekämpningen.

- Jag och personalen har bestämt att vi ska inte tolerera narkotika inom vårt närpolisområde, säger Niklas Hållkvist.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".