I morgon hålls en Vit Makt-konsert i Gävle och det befaras bli oroligt på stan efteråt. Fredrik Persson/Scanpix
Gävle

Vit makt-konsert i Gävle

En stor Vit makt-konsert planeras i Gävle-trakten på lördagskvällen, men platsen hålls fortfarande hemlig för att skydda besökarna.

Under senaste året har flera liknande spelningar arrangerats och P-O Flodström, ordförande för Gävles Antirasistiska Kommitté, har sett en nytändning för nationalistiska rörelser i Gävletrakten.

– De har ju haft en nystart som påbörjades på Cityfesten 2008 med en Vit makt-spelning i Valbo som samlade 100 nationella människor i nejden.  De är på frammarsch och rekryterar mest på Sofiedalsskolan i Valbo just nu.

Hemlighetsmakeri
Det är mycket som är hemligt när det gäller RAC – Rock Against Communism – och konserten de arrangerar på lördag. P-O Flodström:

– Nazisterna runt om i landet är peppade och man vet inte vad det innebär för Gävle som stad när de kommer in till stan senare på kvällen, fulla och peppade av Vit makt-musik.

Vilka slags människor kommer dyka upp?
– Skinheads, i första hand. Det är mest de som tycker om att supa, slåss och ”heila”.

Rörelsen meddelar inte platsen för spelningen förrän dagen innan, för att skydda besökarna. 

Björn Öberg, ordförande vänsterpartiet i Gävle, hoppas att det här ska innebära att fler får upp ögonen för de här arrangemangen.

– Det som jag hoppas på är att olika potentiella lokaluthyrare i regionen faktiskt kan uppmärksamma det här och vara försiktiga när man bokar ut lokaler i framtiden. För jag hoppas att det inte finns någon lokaluthyrare som vill förknippas med att man har nazistspelningar i sina lokaler, säger han.

Rekryterar unga
Ett sådant här evenemang är ett exempel på hur nationalistiska rörelser rekryterar nya medlemmar i Gävle, och man riktar in sig på de yngre. Justitieminister Beatrice Ask känner igen taktiken:

– Det är det verktyg de använder, de använder den typen av musik. Det är väldigt svårt för vuxna att lägga moteld mot det här, men man får hoppas att det finns tillräckligt aktiva ungdomar som ifrågasätter antidemokratiska krafter och startar andra aktiviteter, säger Beatrice Ask.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".