Gävle

Justitieministern: Ingen anledning till oro

Gårdagens uttalande från åklagare Mikael Hammarstrand i Gävle att barnmorskor kan åtalas om de skriver ut p-piller till flickor under 15 år väcker starka reaktioner.

Vårdförbundet skriver i ett pressmeddelande att en sådan tolkning av lagen skulle göra barnmorskornas situation ohållbar.

Men justitieminister Beatrice Ask, som var i Gävle i dag, säger att det inte finns anledning till oro, och att det ska komma tydligare direktiv för hur barnmorskorna ska hantera utskrivningen av p-piller till unga.

Socialstyrelsen jobbar med frågan
– Socialstyrelsen har engagerat sig och det pågår ett arbete för att ge bättre vägledning så de slipper känna den här osäkerheten.

– Syftet med sexualbrottslagstiftningen är att skydda barn mot övergrepp, och det är en helt orimlig slutsats att det skulle vara ett hinder för ungdomsmottagningar att ge ungdomar rådgivning och den vägledning de behöver i enskilda fall.

Filip Stiller
filip.stiller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".