Björn Brink. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
landstinget

Staligt bidrag används inte för att undvika uppsägningar

Landstinget Gävleborg kommer inte att använda det extra statliga bidraget på 63 miljoner kronor för att dämpa övertaligheten i den pågående effektiviseringsplanen. En effektivisering som innebär att minst 100 personer mister sina jobb nästa år.

Trots att finansmarknadsministern Mats Odell har understrukit att regeringens extra statsbidrag ska användas för att dämpa risken för varsel och uppsägningar står den politiska majoriteten i Landstingsstyrelsen fast vid att inte använda de extra statliga pengarna till att undvika uppsägningar som blir till följd av effektiviseringarna.

Det här innebär att läkarsekreterare och personal inom barnhabilitering och barnpsyk kommer före sommaren och fram till hösten få besked om att de är övertaliga.

Folkpartisten och landstingsstyrelseledamoten Carina Östansjö tycker däremot att man ska ta det lugnt och försöka räddda kvar så många som möjligt genom de statliga pengarna som kommer i november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".