1 av 4
Skyskrapans 40 våningar kommer att innehålla hotell, bostäder, kontor och restaurang. Foto: Länsförsäkringar Gävleborg
2 av 4
Svanen kommer att ligga vid västra infarten i Gävle. Foto: Länsförsäkringar Gävleborg
3 av 4
Kvällsvy från riksväg 80 västerut. Foto: Länsförsäkringar Gävleborg
4 av 4
Kvällsvy från E4. Foto: Länsförsäkringar Gävleborg
Gävle

Svanen blir nytt landmärke i regionen

Länsförsäkringar Gävleborg presenterade på måndagen sina planer på att bygga en skyskrapa vid västra infarten till Gävle. Byggnaden, som kommer att bli 150 meter hög går under arbetsnamnet Svanen.

Likt en stolt svan som sträcker sig mot himlen med en vit ryggkappa som vingar, så är det tänkta att Gävle-Sandvikens nya landmärke ska se ut. Skyskrapan kommer att bli 150 meter hög och innehålla hotell, kontor, bostäder och längst upp på den 37:e våningen en resturang med utsikt över hela Gästrikland.

– Den har lite grann av en svanform, alltså en hög del som liknar svanens hals och en lägre del som liknar vingarna nära marken, säger Birger Lövgren, vd för Länsförsäkringar Gävleborg.

Varför vill ett bank- och försäkriningsbolag bygga en skyskrapa?

– Vi tycker att den här regionen har en väldigt fin framtid men att regionen fått en orättvist låg profil. Det andra skälet är att vi alltid har ett kapital i förvaltning, som bland annat ska placeras i fastigheter och just nu har vi inget kapital placerat i fastigheter och det söker vi nu.

Kostnaden och finansieringen av projektet är ännu inte klart, men enligt Birger Lövgren rör det sig om miljardbelopp.

– Vi ska nu försöka fastställa kostnaden och vet inte exakt i nuläget, men vi säger ändå att det är ett miljardprojekt. Vi kommer gå in med mellan 50 och 100 miljoner men vi söker också andra finansiärer, säger Birger Lövgren.

Tanken är att skyskrapan ska stå klar 2014 och då måste bygget komma i gång senast i slutet av 2011.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".