Gävle

Hemvärnet övar inför krig i hamnen

Det kommer att finnas ovanligt många militärer i Gävle under veckan. Det är hemvärnet i Gävleborg som för första gången ska genomföra en stor krigsförbandsövning i staden. Övningen avslutas i helgen med att Gävle hamn ska försvaras mot ett angrepp utifrån.

Rune Westergren är chef för Gästrikebataljonen i Hemvärnet och han berättar att det kommer ett gäng utifrån, framför allt från Hälsingland som ska agera störande moment i övningen.

– De kommer inte att anfalla med hela militära förband utan det blir mindre grupper som ska infiltrera, säger Rune Westergren.

Problem med ersättningen
Tanken med att ha en stor övning är att fler soldater ska lockas att komma, jämfört med när övningarna ligger utspridda under året. Men för soldaterna blir det dyrare, ersättningen är låg och kan bli ett problem för dem som jobbar, vilket oroar Raymond Iller, överstelöjtnant och chef för Gävleborgsgruppen.

– Tyvärr så täcker det inte inkomstbortfallet för alla våra soldater och det tycker vi är ett problem och det måste man rätta till från centralt håll om vi ska få en fortsättning på det här, säger Raymond Iller.

Dessutom har deltagarna i hemvärnet nu färre valmöjligheter när de ska bestämma när de ska genomföra sina kontrakterade timmar. Och det kan också bli en källa till missnöje, enligt Raymond Iller.

– Det är absolut en farhåga och den försöker vi råda bot på. I och med att vi har två bataljoner så kan man få delta på grannbataljonens övning om man missar sin.

Ingen hotbild mot hamnen
Avslutningsövningen i Gävle Hamn kommer att bli svår att följa för den nyfikne. Däremot kan allmänheten på lördag strax efter lunch se på när hela bataljonen går igenom staden på väg till hamnen. Men hur är egentligen hotbilden mot Gävle hamn?

– Gävle hamn kan utsättas för hot när som helst men just nu finns det ingen hotbild, säger Rune Westergren.  

Filip Stiller
filip.stiller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".