Bollnäs

Kampanj ska få fler att starta eget

I dag drar NyföretagarCenrum i gång en landsomfattande kampanj för att få fler att ta steget till att starta eget. Gävleborg ligger i botten när det gäller att starta nya företag, men nu ska det bli ändring på det.

Jörgen Bengtson som är projektledare för NyföretagarCentrum i Hälsingland hoppas nu det här kan leda till fler arbetstillfällen.

– Vi ska ju inte tro att det här ensamt löser den extrema lågkonjunktur som vi nu befinner oss i. Men de som bär på en affärsidé, och det vet vi att tio procent av anställda vill, och då finns vi där med en enskild, konfidentiell, objektiv och kostnadsfri rådgivning, säger Jörgen Bengtson.

Samtidigt som NyföretagarCentrum driver den här kampanjen för att få fler att starta eget så har antalet konkurser ökat dramatiskt med 51 procent under årets första kvartal.

Enligt Upplysningscentralen, UC så är det främst små och ofta nystartade detaljhandelsföretag samt grossister inom handeln med en till tio anställda som försätts i konkurs.

Totalt försattes 1 909 företag i konkurs under första kvartalet, varav 735 stycken i mars.

Men en konkurs behöver inte vara negativt säger Mikael Westh som är rådgivare på NyföretagarCentrums nyöppnade kontor i Bollnäs.

– En konkurs i säg är en process som en del företagare kommer att få möta ibland, men rätt hanterat så är en konkurs inget som skadar en enskild person, säger Mikael Westh.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".