Tung sommar för vården i länet

Vården i länet har haft en av de tyngsta somrarna hittills. Det framgår av sjukhusens och primärvårdens sommarrapporter. Personalbrist, hyrläkare och för få vårdplatser har tillhört vardagen.
Sjukhuset i Hudiksvall har haft det tungt i sommar. Här har verksamheten med nöd och näppe gått runt, tack vare att hyrläkare och hyrsjuksköterskor har anlitats. Sjukhuset har ofta varit fullbelagt, och en aldrig sinande ström av patienter har också gjort att sjukhuset stundtals har tagit emot fler patienter än det klarar av. I Gävle vittnar personalen om den tyngsta sommaren någonsin. Trycket av patienter från Bollnäs har varit högt och sjukhuset har ständigt saknat tillräckligt med vårdplatser. Personalbrist har rådit även här och medicinkliniken har till exempel saknat tre av fyra sjuksköterskor, något som gjort att personal som har haft semester har beordrats till att jobba. Trots det anser ledningen att läget har varit under kontroll. Läget i Primävården har varit lite bättre än på sjukhusen, men långt ifrån bra. "Slitsamt" är ett av många omdömen. Dessutom har trycket på sjukhusen gjort att patienter har skrivits ut för tidigt i vissa fall, något som har lett till ett ökat tryck i hemsjukvården Värst har det varit på familjeläkarjouren i Bollnäs där vården har varit bristfällig och där inhyrda danska läkare inte lyckats göra sig förstådda med Bollnäsborna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".