Jani Seppala betalar sin räkning på en tobaksaffär. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
gävle

Småbutiker konkurrerar med bankerna

Flera småbutiker i Gävle tar upp konkurrensen med bankerna när det gäller att betala räkningar över disk. Och det kan bli en bra förtjänst för både kund och affär eftersom det kan skilja över 100 kronor per räkning om man väljer en tobaksbutik i Gävle istället för exempelvis Nordea.

Det kostar 29 kronor för att betala en räkning över disk i tobaksaffären i stadsdelen Bomhus i Gävle. Det är upp till 121 kronor billigare än om man hade betalat räkningen i Nordea i centrala Gävle. Där kan det - om man inte har ett konto i banken - kosta 150 kronor i avgift för en enda räkning.

Det här har nu tre butiker i Gävle upptäckt och är glada för att göra en extraförtjänst genom att låta kunder betala räkningnar över disk. 

Nordea hänger inte läpp för det här för de har varje månad köer utanför banken. Köer av pensionärer som vill betala räkningar och få ut sin pension. Staffan Tegel är kontorschef på Nordea i Gävle:

– Vi tjänar pengar på just den specifika affären, det är klart att vi gör det, säger han till Sveriges Radio Gävleborg.

Johannes arbetar i en butik i centrala Gävle och är glad över att kunna hjälpa kunder med sina räkningar. Och kunderna ökar för nu har Nordea tröttnat på köerna och skickar pensionärerna till den lilla butiken istället.

– Helst ser vi att människor betalar sina räkningar via internet eller via giro, säger Staffan Tegel på Nordea.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".