Gävle

Lok drog många köpare

I dag fanns för första gången chansen att köpa sex fullt funktionella diesellok på auktion. Beredskapsloken såldes på järnvägsmuseet i Gävle till ett pris på mellan 650 tusen kronor upp till över en och en halv miljon.

Det var Banverket som på det här sättet gjorde förtjänst på några av de gamla men fullt funktionella beredskapslok som i åratal funnits undanstoppade och avsedda som förstärkning vid orostider.

Köparna var uteslutande privata tågoperatörer som efter avregleringen av järnvägstrafiken och avskaffandet av SJ:s tidigare monopol nu formerat en helt ny marknad.

- Det är därför också mig veterligen första gången som det har kunnat hållas auktion på brukslok i Sverige.

Det säger Järnvägsmuséets chef Robert Sjöö, som agerade värd för lokauktionen i muséets lokstallar på tisdagseftermiddagen.

Alla lok såldes
Samtliga sex disellok som auktionerades ut blev också snabbt sålda. De flesta av de saluförda loken hade nämligen redan tidigare använts av de nya ägarna.

Det berättar Anders Svensson, ansvarig vid Banverket för försäljningen:

- Köparna har tidigare skött om de här beredskapsloken. De har nästan fungerat som lokens fodervärdar, ungefär som de bönder som förr i tiden tog hand om försvarsmaktens hästar och hundar.

Filip Stiller
filip.stiller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".