Storsjön nytt hem för signalkräftor

Fiskeriverket ger nu grönt ljus för Länsstyrelsen Gävleborgs historiska beslut att tillåta utplantering av signalkräftor i Storsjön i Gästrikland. För första gången sedan 70-talet får signalkräfta sättas ut norr om Dalälven.
Det betyder nytt liv i kräftfisket i Gästrikland, samtidigt som de få kvarvarande flodkräftorna i Storsjön sannolikt utrotas. Länsstyrelsen beslöt redan i juni att ge Storsjöns fiskevårdsområde tillstånd att plantera ut signalkräftor, trots att det alltså i praktiken innebär att ge upp försöken att skydda de ursprungliga bestånden av flodkräfta. Flodkräftan är redan nästan försvunnen i Storsjön - och då kan man satsa på signalkräfta istället, resonerade Länsstyrelsen i Gävleborg. Beslutet överklagades av en privatperson som ville försöka behålla den gamla gränsen för signalkräfta vid Dalälven. Fiskeriverket avvisade dock invändningarna med motivationen att den klagande inte var sakägare och alltså inte berördes av beslutet. Därmed kan nu alltså signalkräftan lagligt krypa över Norrlandsgränsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".